Hvad andre siger…

Billede Malene Landt“Som terapeut er du meget tillidsvækkende. Du formår at få en til at tænke uden at man tager dine input som kritik. Det finder jeg meget vigtigt, da jeg tror mange af os voksne børn går rundt med et meget dårligt selvværd. Derudover er du rolig, så man selv bliver rolig.

Det vigtigste jeg fik ud af gruppeforløbet var, at jeg fik redskaberne til at komme videre, for “kampen” er jo ikke færdig så snart man er ude af gruppeforløbet. Specielt ikke når man har gået rundt med tingene selv så længe som jeg har. Dernæst har jeg fået mig et netværk, som forstår mig og min baggrund til fulde.

Det var godt at gå til terapi i en gruppe fordi jeg for første gang i næsten hele mit liv fik en fornemmelse af, at høre til. Jeg blev hørt og ikke mindst forstået.

Jeg ved ikke hvor jeg havde stået uden gruppeterapien. Det gjorde en verden til forskel for mig. Jeg er dig og mine meddeltagere evigt taknemmelige. Uden jer var jeg ikke kommet dertil hvor jeg er i dag.” Malene Landt, skolesekretær, 39 år

Skærmbillede 2016-01-30 kl. 13.25.50“For nogle år siden meldte jeg mig til et terapiforløb for “voksne børn af alkoholikere”, og var så heldig at have Anja som min terapeut. Forløbet fokuserede på hjælp til selvhjælp ved at give nogle redskaber, som man kunne tage med sig videre i sit voksenliv; og herigennem komme ud af de handlemønstre, man havde påtaget sig gennem sin opvækst.

For mig blev dette et vendepunkt i mit liv!

Det ultimativt vigtigste jeg har fået med, er balance i mit liv. Balance mellem mine tanker og følelser, og tanker og handlinger. Det er svært at fortælle kort, hvor stor en betydning det har haft, men jeg er blevet den mig, jeg savnede i så mange år, og som en opvækst i et misbrugshjem undertrykte så kraftigt.

Anja havde en formidable evne til at formidle og videregive, men også til at se gruppens forskelligheder og behov; hvilket for mig betød, at jeg følte mig set, hørt og forstået. Anja hjalp mig til at tage skridtet mod forandring og åbne op.

Jeg var i starten lidt skræmt ved tanken om at indgå i en gruppe, men erfarede hvor rart det var, at dele en historie, en smerte og en tanke. Gruppen var en støtte på de svære såvel som gode dage, og jeg kan kun anbefale gruppeterapi til andre.” Sofie Wraae, deltager i gruppeforløb for voksne børn, 24 år, sociologi studerende.

“Jeg føler mere ro og glæde og mindre kaos og stress nu, end før jeg startede gruppeforløbet for voksne børn af dysfunktionelle familier, og jeg prøver at skabe glæde for mig selv i dagligdagen. Jeg forsøger at lade være med at tage ansvar for andre, men at tage ansvar for mine egne følelser. Jeg er blevet meget mere bevidst om mine handlinger, tanker og følelser. Det vigtigste er, at jeg kan ændre på, hvordan jeg selv har det og hvordan jeg opfører mig, men at jeg ikke kan ændre på andre.” (Kvinde, deltager i gruppeforløb for voksne børn, 25 år)

“Kære Anja
,

vil bare lige sende dig en lille mail og takke dig for det arbejde du gør. Er virkelig taknemmelig for den energi og passion du ligger i det! Jeg er så glad for, at jeg nu kan græde og mærke mine følelser i samvær med min dejlige kæreste! For første gang i noget, der føles som evigheder, vågner jeg om morgenen og er glad for mit liv og det, jeg har. Jeg har overskud til min familie og har overskud til mig selv – fantastisk!
 Keep up the good work – for du gør det virkelig godt!

Kærlige hilsener
, Nadja (deltager i gruppeforløb for voksne børn, 27 år og diakonist)

“Anja udstråler som person, godhed og varme, og jeg følte mig derfor tryg til at kunne åbne op og til at kunne arbejde med mig selv. Hendes viden om voksne børn af alkoholikere gav en stor øjenåbner og en form for forsoning med mine problemer.

Det var grænseoverskridende for mig, at gå i gruppeterapi pga min angst. Men det var på samme tid, et trygt sted at være, og det var rart at kunne se angsten i øjnene, være bevidst om den og udforske den, mens den var til stede. Det var Anja også god til at imødekomme. Derudover var det utroligt givende at hjælpe de andre ud af deres udfordringer. Ved at give de andre spørgsmål og venlige ord, blev jeg meget klogere på mig selv og bedre til at give mig selv accept og kærlighed.” (Nina, studerende på Århus Universitet, 24 år)

“Jeg er som følge af gruppeforløbet blevet mere positiv, hviler mere i mig selv, tager ikke livet så alvorligt, lever mere i nuet og er blevet bedre til at håndtere og bryde negative tanker.

Jeg er mindre hård ved mig selv og dunker ikke mig selv så meget i hovedet.

Jeg har langt færre dage og stunder, hvor jeg er ked af det og ulykkelig. Før skulle der ikke meget til at slå mig ud af kurs og når først jeg havde negative tanker, så tog den ene tanke den anden.

Når jeg tænker negativt nu, formår jeg at stoppe op og fokuserer positivt og ændre tankemønster.

Nu kan jeg have dage eller stunder, hvor jeg føler tristhed og ”dumme” dage men tænker ikke at det er anderledes end så mange andre. Og det går heldigvis hurtigt over.

Jeg har kæmpet meget med at skulle have kontrol og orden. Og der skulle ikke ret meget til at jeg følte at det hele væltede. Det kan jeg langt bedre håndtere nu og tager det ikke så tungt hvis jeg skal ændre på en aftale eller lignende.

Jeg kan bedre leve med vasketøj og opvask nu.

Jeg er blevet bedre til at lytte til mig selv og min krop. Jeg siger fra og laver fx ikke nye aftaler, når jeg har brug for at slappe af. Er blevet bedre til at sige nej.

Jeg hviler mere i mig selv og er ikke så usikker mere, når jeg er sammen med veninder. Jeg er ikke så bekymret for, hvad de tænker om mig. Jeg føler mig ikke anderledes og mærkelig længere. Tænker mere tanken, at vi alle er forskellige og at det skal der være plads til. Og hvis jeg respekterer mig selv og dem, så respekterer de også mig.

Jeg ser mig selv som mere end ”hende, som er vokset op i en dysfunktionel familie”. Min historie vil altid være en del af mig, men min identitet bygger også på andre dele fx min uddannelse og arbejde. Jeg bygger selv videre på min historie og er herre over, hvordan historien skal udvikle sig.

Der var en i gruppen, som sagde, at de uhensigtsmæssige mønstre var tillærte og kunne derfor også aflæres. Det sagde jeg tit til mig selv i de situationer, hvor jeg tænkte, at det aldrig blev anderledes. Det gav mig håb!

Jeg ved nu, at jeg ikke er den eneste som har haft den form for negative tanker og negative/selvskadende mestringsstrategier.” (Kvindelig gruppedeltager, universitetsstuderende, 25 år)

“Jeg fik kendskab til Anja igennem Alkoholcenteret i Aarhus Kommune. Jeg gik ved en terapeut der, fordi min far er alkoholiker. I den forbindelse fik jeg en masse information omkring DCAA.

Jeg kontaktede Anja og fik en plads på holdet. Det var en helt ny verden, som åbnede sig for mig, jeg har jo gået længe med mine problemer uden at vide, at der var forskellige tilbud at hente til lige netop min livshistorie. Det var fantastisk at møde mennesker, der går med de samme problemstillinger og følelser, som jeg selv. Jeg er blevet meget mere glad og afslappet, og har en følelse af, at jeg er ved at finde min vej til succes og komme fri fra det fængsel, som jeg har følt længe i mit indre, men ikke har kunnet sætte ord. Anja er fantastisk at arbejde sammen med i min udvikling og jeg har nu valgt at fortsætte i et individuelt terapeutisk forløb hos hende.

Jeg er vildt glad for at gå hos Anja, fordi hun er meget nærværende og tilstede når jeg er hos hende.

Anja har rigtig mange redskaber, som jeg kan bruge hver gang, og jeg bruger mine tanker mere konstruktivt for hver gang.

Anja virker meget professionel i sit arbejde og jeg kan mærke at hun brænder for sit fag. Jeg oplever, at hun får det bedste frem i mig, og jeg begynder at nyde, når jeg er i udvikling, fordi hun gør mig bevidst og opmærksom på, at udvikling er bølger af forskellige følelser, stemninger og tanker der kommer og går. Jeg har et ansvar selv for at styre i den rette retning og den hjælper Anja mig med at finde.

Jeg mærker kærligheden til mig selv og får fokus på, hvad min intuition fortæller og tør tro mere og mere på den. Angsten kommer og går ind imellem, men den lærer jeg at tackle mere konstruktiv i min hverdag. Jeg kan varmt anbefale et forløb hos Anja.” Bettina, social-og sundhedshjælper, 39 år

“Inden jeg startede i gruppeforløb hos Anja, havde jeg været igennem behandling ved nogle forskellige psykologer for angst og søvnbesvær. Ingen af dem var rigtig kommet i bund med noget, og jeg var ikke engang klar over, at mine problemer skyldtes min opvækst. Jeg havde formået at narre dem og mig selv godt og grundigt, uden selv at være klar over det.
 Terapien hos Anja var helt ny for mig. Det var mit første gruppeforløb, og mit første møde med en terapeut, som ikke var psykolog. Den kliniske, distancerede terapi fra mine tidligere psykologer, var her afløst af en forståelse, medfølelse og engagement, som jeg ikke havde oplevet før. Det er tydeligt at se, at Anja stadig følger visse principper og retningslinjer, men jeg kan ikke lade være med at føle, at hendes terapi ikke kun kommer fra hjernen, men ligeså meget fra hjertet.
 I gruppen blev vi guidet igennem terapien og hjulpet til at hjælpe hinanden. Mit gruppeforløb hos Anja har givet mig lysten og viljen til at kæmpe mod mine mørke sider og har lært mig, at jeg ikke er alene og at mine følelser ikke er forkerte. Der er (alt for) mange, som har det på samme måde, og det har hjulpet mig enormt at føle og dele sammen med en håndfuld af disse mennesker igennem terapien. Inden jeg startede var jeg sikker på, at jeg ikke kunne åbne op overfor folk, jeg ikke kendte, men nu er jeg sikker på, at jeg ikke ville være kommet så langt, hvis ikke jeg havde haft de mennesker i mit liv.” Mandlig gruppedeltager, 28 år, Personlig livvagt.

“Jeg fulge Anja’s veltilrettelagte forløb som åbnede en ny verden for mig. Gennem mødet og diskussion  med andre i lignende situationer samt Anjas gode oplæg der leverede teorien til at bedre at kunne forstå mig selv og mine problemer, begyndte jeg langsomt at turde tro på at det ikke var mig der var idiot i forhold til den modgang jeg havde oplevet igennem de sidste mange år, men at svaret tværtimod lå i forholdet til mine forældre. Anja var dengang som nu supersød og flink til at inkludere folk i gruppen og at følge op på spørgsmål mv dengang som i dag. Jeg har stadig mange ting jeg kæmper med i mit liv i dag, men Anjas forløb hjalp mig igang, og igennen det eksempel Anja er fik jeg håb til at tro at det kan lykkes at kæmpe for et bedre liv.” (Jesper, deltager i gruppeforløb for voksne børn, 28 år, studerende)

“Jeg deltog i gruppeterapiforløbet “Voksne børn af alkoholikere og andre dysfunktionelle familier” i efteråret/vinteren 2011/2012, ledet af Anja Snejbjerg. Det var utrolig givtigt for mig at være med; dels det at opleve at sidde sammen med en gruppe mennesker, hvor jeg nærmest knap behøvede at færdiggøre mine sætninger; de andre vidste, hvad jeg talte om. Det var en utrolig tryg og befriende oplevelse. Men også dels Anjas dygtige ledelse af forløbet var med til at gøre det til en rigtig god, tryg og faktisk skelsættende oplevelse for mig.

Vi startede hver session med en guidet siddende afspænding, hvor Anjas instruks om at tillade os selv at mærke det, der måtte dukke op, give det plads og “bare” være i og med det, gav utrolig god mening for mig. Ligesom hendes rolige og nærværende stemmeføring gav mig en oplevelse af tryghed og – ikke mindst! – af accept!

Anja var rigtig dygtig til i nu´et også at henlede min opmærksomhed på mine kropslige oplevelser/min krops signaler; mærke hvordan min ked-af-det-hed faktisk mærkedes rent kropsligt.

Anja indlagde nogle teoretiske oplæg i gruppeterapiforløbet. Det var aktuelle og relevante emner, som var med til at gi´ en teoretisk anskueliggørelse af det, jeg kæmpede med. Det gav utrolig god mening for mig, og det nærværende teoretiske materiale var med til at at “befri mine skuldre”; jeg fik en dybere og bredere forståelse af en række “karakteristika”; træk; handlemønstre hos voksne børn i almindelighed og hos mig selv i særdeleshed. Med Anjas brede viden på området og hendes evne til at skabe sammenhæng, oplevede jeg, hvordan mine egne vanskeligheder gennem tiden blev legitime, og jeg fik følelsen af faktisk at være god nok! :)” Stine, deltager i gruppeforløb for voksne børn, 38 år, cand.mag.

“Jeg har gået i et længere individuelt terapiforløb hos Anja. Tidligere har jeg gået i terapi hos en psykolog. Jeg oplever det som en stor fordel, at Anja selv har en baggrund som voksent barn af en dysfunktionel familie. Det gør, at Anja forstår mig på en helt anden måde, end jeg tidligere har oplevet.

Anja har i forløbet hjulpet mig til at åbne øjnene for ting, jeg ikke tidligere har set. Fx. i forhold til mænd. Anja anbefalede mig bl.a. at læse bogen “Kvinder, der elsker for meget”. Bogen og samtalerne med Anja har hjulpet mig til at begynde at bryde nogle uhensigtsmæssige mønstre i forhold til mænd. Jeg er begyndt at sige fra og sætte grænser. Anja hjælper mig til at holde fast i min fortsatte udviklingsproces, selvom det sommetider er ubehageligt og skræmmende at gøre noget andet, end det jeg plejer.

Desuden er Anja rigtig god til at skabe nogle trygge rammer, så der hurtigt er opstået en tillid og en tryg atmosfære i terapiforløbet.” (Kvinde i individuelt terapiforløb, 39 år, socialarbejder)

“Mit terapiforløb hos Anja har været yderst givende. Jeg har altid haft svært ved at åbne mig, har også brugt mange år på at opbygge en ”skal”, så det at åbne mit inderste og give mig hen til et andet menneske var ikke nemt. Jeg har prøvet forskellige former for terapi, men aldrig rigtig formået at få noget ud af det. Anja havde en god tilgang til mig og med hendes milde personlighed og umiddelbarhed, kom hun hurtigt ind til kernen. Det der før var svært, virkede nu nemt og overskueligt for mig. Jeg har fået meget mere selvtillid og har nemmere ved at takle det uforudsigelige. Jeg vil til hver en tid og behov, opsøge Anja igen.” (Kvinde i individuelt terapiforløb, 35 år, koordinator indenfor sygepleje).

“Jeg startede i psykoterapi hos Anja i foråret 2014, og går der stadig (juni 2015) Jeg kom til Anja for at få kastet lys og blive klogere på parforhold. Må sige vi har været vidt omkring, for da Anja først fik guidet mig ind i mig selv, var der MEGET der trængte til at blive bevidstgjort og bearbejdet; Mit forhold til økonomi, mit pleaser-gen, manglende grænser omkring mig selv, ubevidst om MINE behov, tilknytningstraumer, seksuelt overgreb osv osv.

Anja har fra første færd skabt et tillidsfuldt rum, føler aldrig at der er noget der er for pinligt at bringe frem i lyset Hver gang jeg har haft en session, går jeg altid derfra, mere bevidst eller med “et sår, der er blevet mindre” Herfra min varmeste anbefaling.” (Kvinde, 45 år I individuelt terapiforløb).

“Jeg syntes, at du var meget anerkendende i din tilgang. Som i at det er “ok” at man har de følelser, tanker, adfærd man har idag. Jeg kunne også godt lide at du brugte dig selv meget i dine timer. Det gør det overbevisende og jeg følte så at alle var i øjenhøjde. Det er en meget vigtig ting indenfor terapi syntes jeg.

Det var helt afgørende for mig at det var et gruppeforløb. Jeg har før været hos psykologer og terapeuter og følt mig syg og forkert. I gruppen var jeg meget overrasket over hvor mange andre helt normale unge på min alder der var.

Mennesker med mange ressourcer, en fin karriere og et stort overskud, men som der bare havde det til fælles med mig at de havde oplevet svigt, og ikke var blevet støttet og anerkendt i deres opvækst.

Det at kunne tale med andre som en selv, gjorde at jeg idag føler at jeg ikke er den eneste på jorden som har været uretfærdigt behandlet eller haft svære vilkår. Det gør at jeg føler mig mere normal og mindre “forkert” som da jeg startede ud i gruppen. Det er meget vigtigt.” (Martin, selvstændig virksomhedskonsulent og coach, 32 år)

“Der blev fra starten skabt en atmosfære, hvor man følte sig tryg og velkommen, og hvor du som terapeut var rigtigt god til at få én til at løsne op og fortælle om ens problemer. Problemer man måske aldrig før havde fortalt højt.

Alle deltagerne kom med forskellige baggrunde og historier, og der blev altid lyttet interesseret. Der blev taget god tid til den enkelte, og man følte sig aldrig forbigået.

Igennem den undervisning vi fik, blev man bevidst om de mønstre og roller, man indtager, når man er opvokset i en dysfunktionel familie.

Og vi fik hver især lært en masse værktøjer til at sætte ord på vores følelser og som gjorde det mulig for os at kunne begynde at bearbejde dem.

Det vigtigste, jeg fik ud af gruppeforløbet hos Anja var, at jeg fik mod til at tage ansvar for mit eget liv, og ikke længere ville tage ansvaret for min mors!

Det fik min søster til at indse, at hun også havde brug for hjælp til at bryde de mønstre, vi er opvokset med.

Jeg har fået mod til at handle og hvad endnu vigtigere, er, at jeg har fået mod til at sige fra. Dette har resulteret i, at jeg i fællesskab med min søster, har sagt fra over for vores mor og fået hende til at starte i behandling.

Jeg er helt sikkert kommet styrket ud af gruppeforløbet. Jeg er blevet klogere på mig selv, er blevet bedre til at håndtere min hverdag og til at bearbejde mine følelser.

Det var rart at komme i en gruppe, hvor alle var i samme situation som én selv.

I begyndelsen var det selvfølgeligt svært at snakke om sine dybeste tanker og følelser, men hurtigt fik man en følelse af samhørighed, og at man ikke længere var alene i verden. Desuden var det givende at høre andre udefrakommendes helt objektive syn på ens problem.

De spørgsmål, og den respons man fik, hjalp virkeligt på ens egen selvforståelse og samtidigt kunne den respons, man gav de andre i sidste ende også bruges til at løse ens egne problemer.”

Hanne Jensen, Universitets studerende,28 år.

”Anja er en god terapeut, fordi hun fik skabt et rum hvor der var plads til os alle sammen. Det var et rum, hvor vi kunne slappe af og være fælles om de ting, der bandt os sammen som gruppe. Hun fik skabt et rum, hvor det var nemmere for os at erkende de følelser, som mange af os i lang tid havde undertrykt, og arbejde konstruktivt med dem, så at de frem for at blive noget der hæmmede os, som de i mange år havde gjort, blev noget der styrkede os som mennesker. Personligt fik jeg lært at indse, at jeg er god, som jeg er, og at jeg ikke altid skal forsvare og forklare mig, en lære som jeg stadig bruger meget. I løbet af forløbet kom jeg mere i kontakt med mine følelser, og jeg lærte at lytte mere til mig selv og give mig selv plads og ro til at mærke efter, hvordan jeg har det i en situation.

Det var meget brugbart for mig at gå i en gruppe, fordi jeg fik følelsen af at jeg ikke var/er alene med mine problemer. Jeg lærte, at der er andre ligesom mig, og forløbet med at udveksle erfaringer hjalp mig på andre måder end individuelt psykolog forløb har.”

Kvindelig gruppedeltager, studerende, 27 år

“Anja er god som terapeut, fordi hun er en kombination af veluddannet og et meget behageligt og sympatisk menneske.

Jeg havde en oplevelse af, at mennesker hurtigt slapper af i hendes selskab, hvilket bidrager til endnu bedre omstændigheder for terapien.

Smil og glæde var grundet Anjas dejlige væsen en del af et ellers tungt terapiforløb.”

Sanne, receptionist, 21 år

“For mig er en god terapeut nærværende, omsorgsfuld og lyttende og samtidig turde udfordre. Det kan Anja.”

Emma, cand.mag., 28 år

Unge, der vokset op i familier med misbrug og anden dysfunktion, har en øget risiko for at udvikle stress, angst og depression. Og for selv at blive misrbugere. At det aldrig er for sent at rette op på en vanskelig opvækst viser 8 gruppeforløb udviklet og afviklet af Anja Snejbjerg i samarbejde med Dansk Center for Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme.

I alt 64 personer deltog i forløbene, hvor deltagerene på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er ”slet ikke” og 10 ” i meget høj grad” – har vurderet udsagn som:

  •  Jeg har vanskeligt ved at gennemføre en uddannelse
  •  Jeg har svært ved at holde på jobs eller indpasse mig på en arbejdsplads
  •  Jeg har mange sygemeldinger
  •  Jeg har symptomer på stress, angst og depression
  •  Jeg har afhængighedssymptomer

Figuren nedenfor viser udviklingen på udvalgte parameter. Som det ses er der en positiv udvikling på samtlige paramter.

Skærmbillede 2016-01-22 kl. 21.27.49

Projektet havde to overordnede formål:

  1. At forebygge og afhjælpe symptomer på stress, angst, depression og udbrændthed.

Som det fremgår af figuren, er der sket en positiv udvikling på alle fire parametre. De høje udgangsværdier er et godt billede på, hvordan det er at være unge voksne fra dysfunktionelle hjem.

Generelt giver deltagerne udtryk for, at de er blevet mere bevidste om egne behov, hvilket bl.a. ses af, at gennemsnitsværdien for udsagnet: ”Jeg tilsidesætter mine egne behov” er faldet fra 8,1 til 4,8. At indfri egne behov er en væsentlig forudsætning for at undgå stress, angst og depression.

  1. Via undervisningen i workshops at give unge voksne viden om og redskaber til at forandre deres liv og finde alternative livshåndteringsstrategier.

Helt overordnet svarer samtlige deltagere, at de har været tilfredse med forløbet, at de har fået det bedre og har fået brugbare værktøjer for fremtiden. Deltagerne har fokuseret på deres individuelle udfordringer, og det er sandsynligvis derfor, at de enkelte deltagere især rykker sig meget på enkelte parametre.

Et gennemgående træk var deltagerens tilfredshed med Anja som terapeut og som facilitator. 83 procent oplevede, at de havde fået det psykisk bedre og 86 procent vurderede at de var blevet bedre til at håndtere relationer

Anja var ide-kvinden bag dette projekt og var således med at udarbejde projektbeskrivelsen, der førte til økonomisk støttet fra TrygFonden. Derudover har Anja udarbejdet evalueringsmetoden samt sikret at denne blev gennemført.  Under hele projektet har Anja været en yderst givende og konstruktiv samarbejdspartner. Uden Anjas indsigt og engagement var dette projekt ganske enkelt ikke blevet af samme høje kvalitet. Jeg kan derfor varmt anbefale Anja. Skulle I have yderligere spørgsmål er I meget velkomne til at kontakte mig på 3323 3303.

Helene Kemp, daglig leder af Dansk Center vdr. Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme.

DPF_LogoMedlem_png