Om Anja

Hvorfor arbejder du med mennesker, der har haft en svær opvækst og mennesker, der oplever problemer i parforhold?

Anja_Christa3Jeg arbejder med mennesker, der har haft en svær opvækst og med parforholdstematikker, fordi jeg brænder for at hjælpe mennesker videre i livet, som har lignende udfordringer, som jeg selv har haft. Og som er faret vildt i livet på lignende måder, som jeg selv har været.

Det giver stor mening i mit liv, at bruge mine egne erfaringer til at hjælpe andre ud af fastlåstheden i gamle overlevelsesstrategier og ud i livet med mere glæde, liv og bedre relationer til andre mennesker.

Hvad er din personlige erfaring med de temaer, dine klienter kommer med?

“Voksent barn”

Jeg er en rigtig mønsterbryder. Opvokset med en ufaglært mor med en alvorlig psykisk sygdom og en far, der det meste af min barndom arbejdede som skraldemand og buschauffør. Selv blev jeg som 16-årig anbragt på en ungdomspension.

13-tals-pige

Trods de svære odds og en tung bagage, formåede jeg at afslutte gymnasiet og få mig en lang universitetsuddannelse som cand.mag. i russisk og sprogvidenskab.

Jeg knoklede benhårdt med mit studie og fik et 13-tal for mit speciale. Og blev samme år ansat på Københavns Universitet som ph.d.-stipendiat med et projekt om sprogforandring i moderne russisk.

Stress, skam, depression, angst, ensomhed, frygten for at blive forladt og parforholdsproblemer…

… er bare nogle af de temaer, jeg som “voksent barn” og “præstationsprinsesse”, har personlig erfaring med at arbejde terapeutisk med.

Jeg har selv været en rigtig “præstationsprinsesse”, men er blevet meget bedre til at finde balancen. Jeg skal dog fortsat være opmærksom på mit mønster, for at undgå stress.

Min drivkraft som “præstationsprinsesse” har i høj grad været frygten for ikke at være god nok. Følelsen af skam, dvs. utilstrækkelighed og forkerthed, driver mange unge kvinder ud i stress. Jeg har været en af dem.

Som voksent barn af en dysfunktionel familie har jeg lært at være rigtig god til at tage hensyn til andres følelser og behov og sætte mine egne behov bagerst i køen. Samtidig har jeg, som mange andre “voksne børn” haft et utrygt tilknytningsmønster og været afsindigt bange for at blive forladt. Denne cocktail gjorde i mange år, at det var enormt svært for mig at få parforhold til at fungere.

Selvom jeg kun taler ganske lidt om mig selv, når jeg arbejder med mine klienter, da det i sagens natur skal handle om dig! – er der dog mange af mine klienter, som oplever, at det er en stor fordel, at jeg udover mine solide terapeutiske uddannelser og erfaring, kommer med en bred personlig erfaring, der gør, at jeg har en meget stor forståelse og rummelighed. Og ofte ved præcis, hvor det gør ondt og hvad det handler om, uden at du behøver at forklare så meget.

 

Hvordan er du egentlig blevet interesseret i terapi og selvudvikling?

Anja_Christa5Jeg er som nævnt selv vokset op i en dysfunktionel familie og har haft en svær opvækst. Jeg mærkede derfor tidligt behovet for forandring og for at få det bedre.

Jeg gik første gang i terapi som 17-årig og har siden arbejdet med mig selv på mange forskellige måder – bl.a. gennem terapi.

 

Vi vokser gennem kriser

Min egen personlige udvikling tog dog først for alvor fart, da jeg som 30-årig blev skilt. I kølvandet på denne oplevelse fulgte en stor personlig krise, som for alvor fik mig til at tage fat og arbejde på at ændre mig og mit liv for at få det godt.

Beslutningen om at blive terapeut

Skilsmissen og den efterfølgende personlige krise vækkede en trang til også i mit arbejdsliv at finde større mening og autencitet.

Jeg forskede på daværende tidspunkt i sprogforandring – nærmere bestemt ændringer i de russiske talords bøjning. Jeg havde været i gang med projektet i 3,5 år og var begyndt for alvor at savne både mening og kontakt med mennesker.

Det var på det tidspunkt, i 2006, at jeg tog beslutningen om at skifte karrierespor og blive misbrugsterapeut og siden psykoterapeut.

Den beslutning har jeg aldrig fortrudt og jeg har ikke siden savnet mening i mit arbejdsliv.

Ps. Jeg går dog stadig med en hemmelig drøm, om at få mulighed for at kombinere min passion for terapi & selvudvikling med min passion for den russiske kultur og det russiske sprog. Jeg har endnu ikke fundet det rigtige projekt. Måske lykkes det en dag :-).

Har du så altid fuldstændig styr på dit liv, når du nu er psykoterapeut? 

Nej, men jeg har opnået en god balance i mit liv og jeg er hele tiden opmærksom, så jeg kan reagere, når noget i mit liv, påvirker mig, så jeg kommer ud af balance.

Men ellers er mit liv som alle andres liv – fuldt af både udfordringer og glæder.

For at holde mig selv skarp og i god form. Og for at sikre, at mine egne ting ikke blander sig ind i dine, gør jeg dog flere ting:

  • Jeg går regelmæssigt i supervision. Supervision er faglig sparring for terapeuter/psykologer og andre, der arbejder med mennesker.
  • Jeg går som terapeut også selv løbende i terapi. Det kaldes egenterapi.

 

Hvem er det, der henvender sig til dig?

Fælles for de fleste af mine klienter er, at de oplever, at de enten har problemer som følge af en svær opvækst, at de er stressede eller har problemer i parforhold.

Mine klienter er forskellige, men mange af dem er:

  • Kvinder og mænd, som har problemer med stress, perfektionisme, ensomhed og lavt selvværd – ofte som følge af en svær opvækst.
  • Kvinder og mænd, der har problemer med parforhold og tilknytning.
  • Par, der har problemer i parforholdet.
  • Yngre kvinder, som er ambitiøse i deres studie eller arbejde, men som oplever dårligt selvværd, stress, angst og depression eller andre ubehagelige symptomer.
  • Kvinder mellem 30-45 år, som oplever, at de fortsat er ALT for optagede af, hvad andre synes om dem og har svært ved at sætte sig igennem og stå ved sig selv og deres egne behov på arbejdspladsen og i parforholdet/familien.

 

Hvad er dine forudsætninger for at lave det, du laver?

Først og fremmest har jeg en lang erfaring med at arbejde med andre mennesker. Jeg er psykoterapeut MPF (Medlem af Dansk Psykoterapeutforening) og misbrugsbehandler med speciale i pårørende og dysfunktionelle familier. Pt. er jeg i gang med en specialiseret efteruddannelse som parterapeut. Jeg er også cand.mag. i russisk og sprogvidenskab, men har siden 2007 primært beskæftiget mig indenfor behandling, psykoterapi & selvudvikling.

Jeg har i perioden 2007-2010 arbejdet med gruppeterapi og individuelle samtaler i misbrugsbehandling for voksne alkoholikere, stofmisbrugere, ludomaner og deres pårørende. I 2009 tog jeg initiativ til et projekt med gruppeterapi for voksne børn af misbrugere og andre dysfunktionelle familier. Projektet blev til i samarbejde med foreningen DCAA (Dansk center vedr. Alkoholisme og andre afhængighedssygdomme) og var støttet af TrygFonden. Projektet var en stor succes. Det var med til at hjælpe 64 voksne børn mellem 18 og 40 år videre ud af depression, ensomhed, stress og en følelse af at være anderledes til et liv med større overskud, højere selvværd og bedre relationer (læs mere nederst på min side “Andre siger”). I 2010-2013 var jeg ansat i Randers Kommune som mentor for udsatte unge under 18 år. Fordi jeg elsker at arbejde med unge og med grupper, og ved, hvor effektive grupper er, så lavede jeg også et gruppeforløb for de unge i Randers. Fra 2013-2015 har jeg været ansat som rusmiddelbehandler for unge under 18 år i Aarhus Kommunes Ungdomscenter – også her har jeg været initiativtager til opstart af et nyt gruppeforløb for unge rusmiddelbrugere. Siden 2016 har jeg været selvstændig psykoterapeut, gruppeleder, foredragsholder og underviser i min egen virksomhed anjasnejbjerg.dk.

Jeg er født i 1972 og blev i 2017, i en sen alder, mor til lille Laura, som er et sandt lille mirakel.

Ring til mig eller bestil tid her!

Hvis jeg er i tvivl, om du nu kan hjælpe mig eller har det rigtige gruppeforløb for mig, hvad gør jeg så?

Du kan altid kontakte mig for yderligere info pr. mail eller teste kemien via en gratis og uforpligtende telefonsamtale

DPF_LogoMedlem_png