Spring til indhold

Tilknytningsmønstre & Tilknytningsproblemer – har du problemer med at fastholde dine relationer?

Problemer med tilknytning

Har du oplevet tilknytningsproblemer i dit parforhold. Jeg kan hjælpe dig med at forstå og blive klogere på, hvordan dit tilknytningsmønster spænder ben for kærligheden. Gennem terapien kan jeg give dig konkrete redskaber til at arbejde hen imod at blive mere trygt tilknyttet. Så “alt det med kærlighed” bliver meget nemmere for dig at håndtere og navigere i.

Har du tilknytningsproblemer - der er hjælp at hente

Tilknytningsproblemer stammer ofte fra utrygge eller forstyrrede relationer i barndommen, typisk med primære omsorgspersoner. De fire primære tilknytningsmønstre er:

Tryg tilknytning:

  • Personer med tryg tilknytning har en sund tillid til andre og føler sig trygge i nære relationer.
  • De kan udtrykke deres behov og følelser åbent og forventer at få støtte og omsorg.
  • De har en sund selvværd og evne til at regulere deres følelser.

Ambivalent tilknytning:

  • Personer med ambivalent tilknytning har ofte en angst for at blive forladt eller afvist.
  • De kan have blandede følelser omkring nærhed og uafhængighed.
  • Kæmpe med selvværdsproblemer og følelsesmæssig ustabilitet.

Undgående tilknytning:

  • Personer med undgående tilknytning har ofte lært at undertrykke deres behov for nærhed.
  • De kan virke uafhængige og selvstændige, men har ofte en dybtliggende frygt for intimitet.
  • Problemer med tillid og engagement i nære relationer.

Desorganiseret tilknytning:

  • Personer med desorganiseret tilknytning har ofte oplevet traumer eller misbrug i barndommen.
  • De kan have en kaotisk og uforudsigelig tilknytningsadfærd.
  • Kæmpe med identitetsproblemer, følelsesmæssig dysregulering og selvskadelig adfærd.

Det er vigtigt at huske, at tilknytningsmønstre ikke er faste og uforanderlige. Med terapi og bevidst indsats kan personer med utryg tilknytning udvikle mere sunde og trygge relationer

De fleste af mine klienter oplever problemer i parforhold:

  • Nogle har mange partnere, men har svært ved at få et længerevarende forhold til fungere
  • Andre er i parforhold med mange konflikter og er bange for at blive forladt
  • Andre igen er i parforhold, hvor de konstant er naget af tvivl, om partneren nu er den rette for dem
  • Nogle har fred og ro i parforholdet, men savner intimitet og samhørighed

Det handler alt sammen om tilknytning og om hvilket tilknytningsmønster, du har med dig fra din opvækst.

Jeg kan hjælpe dig med at forstå og blive klogere på, hvordan dit tilknytningsmønster, spænder ben for kærligheden.

Terapien giver dig konkrete redskaber til at arbejde hen imod at blive mere trygt tilknyttet, så alt det med kærlighed bliver meget nemmere for dig. Jeg hjælper dig også gerne i datingprocessen. Med knivskarpe redsskaber og tips til udvælgelsesprocessen.

Problemer i parforholdet

Dine problemer med parforhold og dating kan stamme fra din opvækst

Oplever du at sidde fast i fastlåste, gentagne mønstre i dine parforhold eller når du dater, som du har svært ved selv at ændre?

I så fald er det værd at kigge nærmere på, hvilket tilknytningsmønster, du har med dig fra din opvækst. De problemer og udfordringer, vi oplever i vores relationer, som voksne grundlægges nemlig oftest i vores tidlige opvækst.

Mange mennesker oplever derfor, at de bliver ved at løbe ind i den samme type af problemer i deres parforhold eller når de dater. Nogle oplever at tiltrække den samme type af (“problematiske”) partnere igen og igen, selvom de bevidst forsøger at møde en anden type.

Det kan eksempelvis se sådan her ud:

Tilknytniingsproblemr

Kender du mon, ligesom mange af mine klienter, der bøvler med kærligheden, denne her dans?

Hvis du er kvinde, kender du måske især dette: Du dater og oplever gang på gang, at løbe ind i mænd, der ikke er klar til at binde sig. Og som pludselig trækker sig. Og måske bare ikke svarer. Eller i hvert fald (pludselig) bliver meget længe om at svare. Du bliver urolig og ængstelig indeni. Og får trang til at “løbe efter” og finde ud af, hvad der foregår.

Hvis du er mand og bøvler med kærligheden, så kender du måske især denne dans fra det her perspektiv: Du dater og møder en sød og levende kvinde. Du føler dig tiltrukket af hende. I ses nogle gange.
Men pludselig kan du ikke længere mærke tiltrækning. Du mister interessen. Og holder måske op med at svare beskeder. Eller afslutter forholdet.

Et stykke tid efter. Når det hele “er faldet lidt til ro”. Så begynder du måske at overveje, om forholdet alligevel kunne have haft potentiale…

Årsagerne til denne klassiske og meget udbredte “dans” i parforholdet, hvor en er “opsøgende” og en er “tilbagetrækker”, kalder man indenfor psykologien for et tilknytningsmønster. Og dit (og din potentielle kærestes) tilknytningsmønster har stor indflydelse på, at du hele tiden oplever at møde de forkerte partnere, bliver svigtet gang på gang, eller har ubehag ved det, når et forhold bliver “for tæt”.

Der findes 4 tilknytningsmønstre, som i høj grad kan hjælpe dig med at forstå dig selv, og forstå, hvordan du bedre kan navigere i dit kærlighedsliv, så du ikke længere behøver, at “slå dig på kærligheden” og bøvle med at finde den rigtige kæreste. Og så du endelig kan møde den partner, du drømmer om at møde!

De fire tilknytningsmønstre

Undersøgelser viser, at ca. 60 % af alle mennesker er trygt tilknyttede fra barns ben. Disse mennesker har relativt let ved parforhold og indgår ofte i langvarige parforhold.

Ca. 40 pct. af os er utrygt tilknyttede. Og utryg tilknytning spænder ben i livet. Utryg tilknytning gør også relationen til dig selv svær. For mange fører utryg tilknytning til lavt selvværd. Utryg tilknytning gør også nære relationer svære. Man kan have et utrygt tilknytningsmønster på tre forskellige måder: 

Få professionel hjælp af psykoterapeut Anja Snejbjerg

Mit navn er Anja Snejbjerg, og jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut, Jeg har specialiseret mig i psykisk vold og dysfunktionelle relationer, tilknytningsmønstre & parforhold generelt. Jeg har arbejdet med terapi og behandling siden 2007 i kommunalt og privat regi. Jeg arbejder især med kvinder og mænd i alderen 20 år til 65 år omkring kærlighedsproblemer, problemer med tilknytning, relationelle kriser og selvværd.

Anbefalinger

“Før forløbet med Anja, var jeg grundlæggende opgivende og egentlig også småstresset
over at finde en kæreste, da jeg falder for mænd, der ikke er gode for mig. Hvad gør jeg forkert, og hvad er der galt med mig?! Jeg havde via Anjas test fundet ud af, at jeg slår kraftigt ud som utryg-undvigende og utryg-ambivalent. Jeg har efter mit forløb med Anja fået mere ro og er blevet bedre til at spotte, hvem jeg skal gå udenom, og hvordan jeg passer bedre på mig selv. Og jeg har også fundet en kæreste.”

Kvinde, 47 år , jurist

“Jeg var meget frustreret over mit datingliv og havde svært ved at forstå hvorfor det ikke kunne lykkes for mig, når det kunne lykkes for mine veninder. 
Jeg havde svært ved at stå stærkt i mig selv og havde angst for at blive forladt, hvilket førte til en pleasende og opofrende adfærd i mine relationer. 
Jeg vil anbefale terapiforløb hos Anja til dem der søger kærligheden, men har svært ved at få det til at lykkes. Hvad end man falder og kæmper for de ‘forkerte’ eller 
man har svært ved at forelske sig og binde sig til andre.”

Kvinde, 26 år, specialestuderende