Spring til indhold

Parforhold – Tilknytning er kilden til problemer og konflikter i parforhold

  De fleste af de problemer og konflikter, som par oplever i parforhold kan dybest set relateres til spørgsmålet om tilknytning – Er du der for mig? Kan jeg regne med dig?

  Set i det lys giver det mening, at parforhold er så svære for så mange af os. Hvis vi er vokset op og har udviklet et utrygt tilknytningsmønster, hvilket ca. halvdelen af alle mennesker har. Så vil vi overreagere på den ene eller anden uhensigtsmæssige måde,  hver gang et af vores sårbare punkter bliver ramt.

  Enten vil vi trække os tilbage og lukke ned for vores følelser, som den utrygt undvigende kærlighedspartner naturligt vil gøre.

  Eller vi vil banke endnu hårdere på og insistere på kontakt og behovsopfyldelse, som den utrygt ambivalente kærlighedspartner vil gøre det, når han eller hun føler sig utryg eller sårbar.

  Utryg ambivalent tilknytning og utrygt undvigende tilknytning. Parforhold

  Modsætninger mødes

  Modsætninger mødes, siger man. Og i parforhold sker der ofte det, hvis vi har et utrygt tilknytningsmønster, så tiltrækkes vi ofte endda af en partner, der har det stikmodsatte utrygge tilknytningsmønster, hvilket er med til yderligere at komplicere tingene. 

  Begge bliver let utrygge!

  Den ene reagerer ved at trække sig tilbage og lukke ned for følelser, omsorg, kærlighedstilkendegivelser mm.

  Dette tricker den anden voldsomt og gør den anden meget utryg.

  Den anden reagerer ved at søge mere kontakt og banke hårdere på, hvilket igen får den første til at trække sig endnu længere væk..

  Og så har vi balladen :-).. Med mindre, at man er rigtig dygtige og vågne begge to! – og vælger at arbejde bevidst med forskellene. Fx. i parterapi.

  Desværre ender det dog oftest bare i magtkampe..

  Hvis du har det utrygt ambivalente tilknytningsmønster, har du måske været i et parforhold eller mødt potentielle partnere, som afviste dig, men som du havde uendeligt svært ved at slippe?

  Det kan også være, at du har været i parforhold med mange konflikter, fordi du har savnet nærhed og intimitet sammen med din utrygt undvigende partner. Din partner har måske på sin side reageret med at trække sig længere væk og lukke endnu mere ned, når du har kommet til at “angribe” ham med de mangler og umødte behov, du oplever i jeres parforhold?

  Kan du genkende dig selv eller dine parforholdsproblemer i nogen af ovenstående beskrivelser? Har du spørgsmål eller kommentarer vedrørende dette, så tøv ikke med at kontakte mig. Du er også altid meget velkommen til at ringe eller maile til mig og få en gratis og uforpligtende afklarende telefonsession, hvis du overvejer, om jeg kan være den rette til at hjælpe dig/jer med parforholdsproblemer eller andre ting. I så fald kontakt mig her!