Spring til indhold

SKAM: Hvorfor er det SÅ godt med gruppeforløb?

  Skam har rod i opvæksten

  For voksne børn af dysfunktionelle familier er SKAM et stort problem. Følelsen af at være anderledes end andre mennesker. Følelsen af at være forkert og utilstrækkelig. Eller af ligefrem at være et dårligt eller usselt menneske. Den følelse fylder meget hos de fleste voksne børn (mennesker, der har haft en svær opvækst).

  Skam, gruppeforløb, opvækst

  Som jeg også har skrevet om i tidligere blogindlæg om SKAM, så er den væsentligste kilde til denne følelse af forkerthed, opvæksten. Når et barn bliver behandlet forkert. Eller når et barn ikke bliver set og mødt i sine behov og følelser, så opstår der en følelse i barnet af at VÆRE FORKERT. Det er mig, der er noget GALT MED, siden jeg oplever dette. Det må være min SKYLD. Og denne grundlæggende følelse er vi desværre meget tilbøjelige til at tage med os ind i voksenlivet. Med alle de problemer det så giver. Det kaldes også ofte LAVT SELVVÆRD..

  Og hvorfor er det SÅ godt at hele SKAM i en gruppe med andre?

  Fordi skam er en såkaldt interpersonel følelse! Altså en følelse, der vedrører vores relation til andre – og til os selv i relation til andre. Derfor er det så helende og effektivt at hele skammen i en gruppe med andre. Og selvfølgelig ikke i en gruppe “med hvem som helst”. Men i en TRYG gruppe med andre, der er på samme vej og som kæmper med den samme følelse af at være “ikke god nok” eller forkert på en eller anden måde.. I en gruppe, hvor man kan vise sin sårbarhed, fortælle om sine udfordringer og om sin skam. Og opleve at blive mødt og set, som det smukke menneske, vi faktisk alle i virkeligheden dybest set er, når vi tør lade os se.

  Når du er i en gruppe med andre, der også kæmper med skam, vil du se, at de andre er så fine og smukke i deres sårbarhed. Og at skammen ikke taler sandt. Den fortæller “bare” “gamle historier” fra en svær barndom. Den er ikke sandheden om, hvem du. Eller om, hvem de andre deltagere i gruppen er i dag. SLET ikke. Når du lytter til de andre og spejler dig i dem og modtager kærlig feedback fra dem. Når du viser dig selv og fortæller om problemer, udfordringer og hemmeligheder, som du måske ikke tidligere har delt med nogen. Og du oplever de andre gøre det samme. Og når du oplever, at de andre ikke løber skrigende bort, når du viser dig selv. Ja så er det MEGET helende i forhold til følelsen af forkerthed og anderledeshed. Ja, altså i forhold til SKAM.

  Det er selvfølgelig altid frivilligt, hvor meget og hvad du vil dele i gruppen. Men jeg oplever oftest i mine grupper, at der meget hurtigt opstår en stor fortrolighed og en åbenhed, som er meget helende og helt unik.

  En anden årsag til, at det er så godt at arbejde med skam i et gruppeforløb, er jo netop også at skammen er opstået i den første gruppe, vi har været en del af. Nemlig i vores opvækstfamilie. Så også af den grund er det så rigtig godt at hele skam NETOP i en gruppe.


  Jeg starter et nyt gruppeforløb op for mennesker, der har haft en svær opvækst. Det starter ONSDAG d. 30. januar i Aarhus. Hvis du tilmelder dig senest søndag d. 20. januar kl. 23.59, får du forløbet til en fantastisk billig pris – kun 3495 kr. (, der kan betales i 3 rater, hvis du ønsker det). For de penge får du hele 40 timers terapi og workshops. Du vil ikke fortryde det <3.

  Læs mere om gruppeforløbet og tilmeld dig her.

  Har du har spørgsmål til forløbet. Eller du er i tvivl, om forløbet er noget for dig, så er du meget velkommen til at skrive eller ringe til mig her.

  2 tanker om “SKAM: Hvorfor er det SÅ godt med gruppeforløb?”

  1. Elsebeth hauge

   Hejsa.
   Jeg vil gerne booke plads på gruppeforløbet i aarhus med start 18/1. Men jeg kan ikke rigtigt finde ud af at booke det og vil gerne have early bird prisen?
   Kan du hjælpe?

  2. Elisebeth Lavridsen

   Hejsa. Jeg vel rigtig gerne med på dette kursus da jeg er opvokset med en krænkende mor og den grimme ælling i blandt min søskende. Så jeg har fået så meget skyld og skam.
   Så håber virkelig der er en ledig plads.
   Kh. Elisebeth

  Der er lukket for kommentarer.