Spring til indhold

Online test – psykisk vold

Her kan du teste om du bliver udsat for psykisk vold – testen er 100% anonym

Testen med de 10 spørgsmål, kan hjælpe med at indikere, om du har været udsat for psykisk vold fra en partner

Det er vigtigt at bemærke, at testen kun er vejledende og ikke en erstatning for professionel hjælp. Hvis du føler, at du er i en voldelig relation, bør du søge hjælp fra en kvalificeret rådgiver eller en relevant organisation.

Test for Psykisk Vold

Test for Psykisk Vold


Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Aldrig
Sjældent
Ofte
Altid

Psykisk vold er en form for misbrug, der involverer gentagne handlinger, der har til formål at nedgøre, ydmyge, krænke, manipulere, true eller isolere en person.

Psykisk vold kan foregå i nære relationer, som f.eks. parforhold, familieforhold eller venskaber, men kan også ske i arbejdsrelaterede sammenhænge eller andre sociale kontekster.

Tegn på psykisk vold:

  • Kontrollerende adfærd: At begrænse en persons frihed, f.eks. ved at forbyde dem at se familie eller venner, kontrollere deres penge eller telefon, eller tvinge dem til at gøre ting, de ikke ønsker at gøre.
  • Nedværdigende adfærd: At fornærme, ydmyge eller kritisere en person, ofte for at få dem til at føle sig små og ubetydelige.
  • Trusler: At true med vold, skade sig selv eller andre, eller ødelægge ejendele for at kontrollere eller skræmme en person.
  • Manipulation og gaslighting: At forvirre eller bedrage en person for at få dem til at tvivle på deres egen virkelighedsopfattelse eller hukommelse.
  • Isolation og social kontrol: At begrænse en persons kontakt med familie og venner, forhindre dem i at deltage i sociale aktiviteter, eller tvinge dem til at bryde kontakten med personer, de holder af.
  • Økonomisk: At kontrollere en persons penge eller ejendele, forhindre dem i at arbejde eller tjene penge, eller bruge penge uden deres samtykke.
  • Følelsesmæssig misbrug: At ignorere, fornærme, nedgøre eller kritisere en person for at få dem til at føle sig uelsket, uværdig eller værdiløs.

Effekter af psykisk vold:

Psykisk vold kan have alvorlige konsekvenser for offerets mentale og følelsesmæssige velbefindende. Det kan føre til:

  • Angst, depression og posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
  • Lavt selvværd og selvtillid
  • Problemer med at stole på andre
  • Sociale isolation og tilbagetrækning
  • Misbrug af alkohol eller stoffer
  • Selvmordstanker eller selvskade

At finde vejen ud af psykisk vold: En vejledning til helbredelse

Psykisk vold efterlader dybe ar, både synlige og usynlige. At bryde fri fra et psykisk voldeligt forhold kan være en lang og svær proces, men med den rette støtte og vejledning er helbredelse mulig.

Første skridt: Sikkerhed og støtte

Det vigtigste skridt er at sikre din sikkerhed. Fjern dig fra den voldelige situation, hvis det er muligt, og søg beskyttelse hos familie, venner eller andre.

At omgive dig med et støttende netværk er afgørende for din videre proces.

Tal med personer, du har tillid til, om dine oplevelser.

Deltag i støttegrupper for ofre for psykisk vold, hvor du kan møde andre, der forstår dine udfordringer.

Professionel hjælp:

At søge professionel hjælp er en af de vigtigste investeringer, du kan gøre i din fremtid. En terapeut kan tilbyde et trygt rum, hvor du kan bearbejde dine traumer, udvikle strategier til at håndtere svære følelser, og genopbygge din selvtillid og selvværd.

Behandlingsformer:

  • Psykoterapi: Hjælper dig med at identificere og ændre negative mønstre og adfærd, der stammer fra din oplevelse af psykisk vold.
  • Traumaterapi: Bidrager til at bearbejde og integrere dine traumer, så de ikke længere styrer dit liv.
  • Mindfulness og meditation: Kan lærer dig teknikker til at håndtere stress, angst og svære følelser i nuet.
  • Parterapi: Kan være en mulighed, hvis du og din partner ønsker at arbejde på et sundere parforhold (efter at volden er stoppet).

Husk: Recovery er en individuel proces, og der er ingen fast formel.

Vær tålmodig med dig selv, og giv dig tid til at bearbejde dine oplevelser.

Med støtte og professionel hjælp kan du overvinde psykisk vold og skabe et liv baseret på respekt, tryghed og kærlighed.