Spring til indhold

Parforhold: Den vigtigste ting, du kan gøre for at få et langt og lykkeligt parforhold!

  I de tidligere indlæg i denne serie om parforhold har vi set, hvordan den absolut væsentligste årsag til problemer i parforhold er et utrygt tilknytningsmønster hos den ene eller hos begge parter.

  I dette indlæg skal vi se på, hvordan man kan arbejde med at skabe et mere trygt tilknytningsmønster, hvis man tilhører den halvdel af befolkningen, der ikke er vokset op under tilstrækkeligt trygge og nærende rammer til at have udviklet et trygt tilknytningsmønster fra begyndelsen – dvs. under opvæksten.

  Udvilke et trygt tilknytningsmønster

  Begynd med relationen til dig selv – med andre ord: “Lær at fylde din egen kop”

  Relationen til dig selv er den absolut vigtigste relation, du har som voksen. Og den eneste relation, som du altid har.

  For at skabe et mere trygt tilknytningsmønster, er det vigtigste, du kan gøre, at begynde at øve dig i at skabe en god og tryg relation til dig selv.

  Og hvordan gør man så det?

  Ja, det handler om, at hvis jeg altid er der for mig, så er der ALTID nogen, der er der for mig – og så er jeg ALDRIG helt alene mere!

  På den anden side, hvis jeg ikke er der for mig, fordi jeg er optaget af at tage mig af de andre, eller optaget af at få noget fra de andre. Og optaget af, hvad min partner gør eller måske især IKKE gør.. Jamen, så er der ikke nogen hjemme til at tage sig af mig.

  Så det absolut vigtigste sted at begynde, hvis du ønsker at udvikle et mere trygt tilknytningsmønster, er med relationen til dig selv.

  Bliv din egen bedste kæreste

  Så hvordan kan du være din egen bedste kæreste i dag? Hvordan kan du give dig selv det nærvær, den kærlighed og omsorg, som du længes efter fra din partner, i dag? Eller hvordan kan du være din egen kærlige forælder? Eller din egen gode veninde?

  Helt praktisk – hvilke handlinger kan du foretage? Hvad kan du helt konkret gøre i dag for dig selv, som vil nære dig og give dig en følelse af, at du er der for dig? At du kan regne med dig til at “fylde din egen kop”? Hvad skal der til i dag?

  I morgen er det måske noget andet, du har brug for..

  Men hvad er det helt konkret du kan gøre i dag for at give dig en følelse af, at du elsker dig i dag?

  Hvis du begynder at leve på en måde, så du viser dig selv, at DU er der for dig. At DU tager ansvar for dig og for at opfylde dine egne ønsker og behov for nærvær, kærlighed og omsorg. Så vil du efterhånden blive mere tryg i verden – og i parforhold og andre relationer. Fordi DU KAN TAGE DIG AF DIG. DU ER DER FOR DIG.

  På den måde vil du med tiden blive fri til at vælge mere frit. Og du vil blive mere tryg ved både at være alene og ved at være tæt med en partner eller et andet menneske.

  Dette er en af “hemmelighederne” bag et trygt tilknytningsmønster – at man både kan være tæt og man kan være alene.

  Og at man er fleksibel og kan bevæge sig frit og ubesværet frem og tilbage mellem tæthed og adskillelse fra partneren.

  Terapi – som en del af vejen for nogle

  For nogle er terapi en vigtig del af vejen til at udvikle et bedre forhold til både sig selv og sin partner – og til andre mennesker i det hele taget.

  Ved at spejle sig i en nærværende og kærlig terapeut. Eller i en gruppe af andre, der er på samme vej, kan man gennem mødet med terapeutens (og evt. de andre gruppemedlemmers) omsorg, forståelse og accept, blive bedre i stand til også at møde sig selv med en højere grad af omsorg, forståelse og accept.

  Og derved kan man udvikle en bedre og mere tryg relation til sig selv og andre.

  For nogle er det ligeledes nødvendigt at gå ind i et dybere arbejde med forløsning af “gamle følelser” fra barndommen. Derigennem kan man slippe nogle af barndommens mønstre. Og gradvist blive bedre i stand til at indgå i mere trygge og nære kærlighedsrelationer.

  Hvis du har en kærlighedspartner kan du arbejde med at styrke kærlighedsbåndet til din partner via øvelser, der er målrettet jeres specifikke problemstilling. Ligesom I, fx. med støtte fra parterapi, kan lære at opdage, når I, som par, er på vej ind i et destruktivt mønster.

  I kan lære tekniker til at stoppe det.

  Og I kan lære at vælge en ny adfærd, som bringer jer tættere sammen som par. I stedet for længere væk fra hinanden.

  Kan du genkende dig selv eller dine parforholdsproblemer i nogle af ovenstående beskrivelser? Har du spørgsmål eller kommentarer vedrørende dette, så tøv ikke med at kontakte mig. Du er altid meget velkommen til at ringe eller maile til mig og få en gratis og uforpligtende afklarende telefonsession, hvis du overvejer, om jeg kan være den rette til at hjælpe dig/jer med parforholdsproblemer eller andre ting. I så fald kontakt mig her.