Relationen, du har til dig selv er meget centralt. Den er afgørende i forhold til dine muligheder for at håndtere de udfordringer, du oplever at have i livet. Og ikke mindst er den central i forhold til de problemer, du har i relationer til andre mennesker.
Har du en tryg og god relation til dig selv?
Kan du grundlæggende lide dig selv? Og hviler du trygt i at være den, du er? Ja, så er livet meget lettere og du vil have let ved relationer. Også ved de helt nære og langvarige. Og samtidig vil du på alle måder være mere robust i forhold til alle former for udfordringer, som kommer udefra. Ca. halvdelen af os er kommet ind i livet med det, man indenfor psykologien kalder “et trygt tilknytningsmønster”. Og har man været så heldig, ja, så har man det grundlæggende godt med sig selv og har let ved både at være alene og at være tæt sammen med andre. Og man er altså samtidig så heldig at være ret robust i forhold til de problemer og kriser, man møder i livet.
Er din relation med dig selv ikke så lykkelig?
Har du omvendt ikke været så heldig – som de resterende ca. 50 pct. af os. Ja, så ser det anderledes ud. Så oplever du måske, at det er svært at få relationer til andre mennesker til at fungere. Måske har du svært ved at finde en passende partner? Eller måske oplever du mange konflikter i dit parforhold? Det kan være, at du oplever problemer med ensomhed eller følelsen af at være isoleret og anderledes end andre mennesker? Måske føler du dig ofte ret trist, angst eller vred? Det kan også være, at dit forhold til dig selv er så distanceret, at du ikke mærker ret meget. Og måske har du samtidig rigtig svært ved at have andre mennesker tæt på.
Skab en nær og kærlig relation med dig selv
Hvis du ønsker en nær og kærlig relation til et andet menneske, så begynd med forholdet til dig selv. Dit arbejde vil afspejle sig i alle dine relationer – det lover jeg dig. Hvordan kan du tage det første skridt til at skabe en tættere relation til dig selv i dag? Hvordan kan du begynde at vise dig selv større medfølelse allerede i dag? Hvis du ønsker dig mere nærvær i dine relationer – eller fra din partner? Hvordan kan du så være mere nærværende over for dig selv i dag?
Ikke fordi, at du ikke må få det fra andre, men fordi du vil opleve mere nærvær i dine relationer, når du begynder, at være mere nærværende i forhold til dig selv. Ligesom en større medfølelse med dig selv, også vil afspejle sig i dine relationer. Nærvær med sig selv kan man fx have, når man går ture i naturen eller laver yoga.
Medfølelse med dig selv – hold øje med din indre dialog
Hvordan kan du begynde at vise dig selv større medfølelse allerede i dag? Hvis du har læst min e-bog om SKAM og skader på selvværdet, så vil du vide, at skaderne sandsynligvis stammer fra din opvækst. (Hvis du endnu ikke har læst e-bogen, kan du downloade den nederst her på siden). Så følelsen af at være forkert, ikke-god nok eller utilstrækkelig er ikke sandheden om, hvem du er! Men den er en slags overfrakke, du har taget på. Et forsvar du har lavet, da du voksede op. Du lavede det for at beskytte dig. For at slippe for at se den skræmmende og overvældende omstændighed i øjnene, at dine forældre ikke var tilstrækkelige eller pålidelige i kontakten. Denne overfrakke kan du aflægge dig igen, efterhånden som du finder tilbage til kærligheden til dig selv. Og et sted at starte er altså med nærvær, medfølelse og forståelse med dig selv.
Så hvis du har lyst, kan du allerede i dag begynde at holde øje med din indre dialog. Så hvordan taler du egentlig til dig selv? Er du medfølende og kærlig? Eller er du hård og krævende i din indre dialog med dig selv? Hvis SKAM fylder meget hos dig – så går skammen næsten altid hånd i hånd med en hård og krævende indre dialog. Denne dialog kan du begynde at ændre allerede i dag. Et simpelt og enkelt tip til dette er den øvelse, jeg kalder VENINDETESTEN (den er også beskrevet i min e-bog om skam).
Sådan bruger du venindetesten
Venindetesten går ud på, at du spørger dig selv, ville jeg tale sådan her til min gode veninde/ven? Så hvis min gode veninde var i præcis samme situation, som jeg er i lige nu, hvad ville jeg så sige til hende? Ville jeg kalde hende “fed og grim”, fordi hun fortalte, at hun havde taget tre kilo på? Eller ville jeg fortælle hende, at jeg ikke kunne se det og at hun er elskelig, som hun er? Og at hun jo kunne tabe dem igen, hvis hun ønskede det..
Hvis din gode ven var blevet forladt af sin kæreste, ville du så fortælle ham, at “det var hans egen skyld og bevis på, at han ikke duer til noget og aldrig vil få en kæreste igen”? Eller ville du sige til ham, at du godt kan forstå, at han er ked af det og give ham et kram? Og ville du så fortælle ham, at du nok skulle være der for ham til han fik det bedre?
Ofte er vi meget hårde ved os selv i vores tanker. Hvis vi talte til vores venner, som vi taler til os selv, ville mange af os ikke have nogen venner, har et klogt menneske sagt.
Skab et lykkeligt ægteskab med dig selv
Du skal være sammen med dig selv 24/7 resten af dit liv! Så det er bestemt værd at arbejde på at få et godt forhold til dig selv. Lars Sørensen, som har skrevet flere gode bøger om skam (bl.a. bogen “Selvglad”), kalder det forhold, vi har til os selv for “det indre ægteskab”. Det synes jeg, giver et godt billede af, hvad vejen ud af skam er. Nemlig at skabe et lykkeligt ægteskab med sig selv. Og et godt sted at starte er altså at begynde at vise dig selv nærvær, medfølelse og forståelse – i dine handlinger, i dine tanker og i de ord, du bruger om dig selv.