Spring til indhold

Følelser: Styrer ubearbejdede følelser dit liv?

  Som vi har set i de tidligere blogindlæg i denne SERIE OM FØLELSER. Så er følelserne altså som udgangspunkt – og ideelt set din ven! De er din indre stemme, der vil fortælle dig noget om, hvem du er. Og om, hvad der er rigtigt og forkert for dig. Men ofte har vi allerede som børn lært at lukke af til følelserne og forsøge at løbe fra dem. Det har vi set vores forældre gøre. Og vi har måske på forskellige måder fået at vide, at vores følelser var besværlige og ikke passende “lige nu”. Så vi måtte jo hellere gemme dem væk.. Og på den måde ophober vi ubearbejdede følelser i kroppen.

  Mange af os har haft en opvækst, hvor vi på den måde, har lært at pakke vores følelser – især de ubehagelige, langt væk.

  Ubearbejdede følelser
  Følelsesmæssig baggage ubearbejdede følelser følelsesmæssigt kompas ude af kurs

  Hvilke følelser var OK i din familie – og hvilke var ikke?

  Måske er du vokset op med, at det var ok, at være ked af det. Men, at det i hvert fald ikke var ok at være vred. Eller måske har det været helt omvendt i din familie – at man gerne måtte være vred, men ikke ked af det. Og da slet ikke alt for glad! Eller måske måtte man helst KUN være glad og tilfreds i din familie..

  Hvis du er opvokset i en familie, hvor der var visse følelser, der ikke var ok. Så vil du sandsynligvis have mange ubearbejdede følelser “opmagasinet” i kroppen. Hvis du tilmed har haft en svær opvækst med mange ubehagelige oplevelser, så vil der sandsynligvis være mange oplagrede, ubehagelige følelser og ubearbejdede traumer i din krop. Og disse vil sandsynligvis forstyrre dit følelsesmæssige kompas i dit voksne liv rigtig meget. Dette skyldes, at der er gamle ubearbejdede følelser i din personlige rygsæk, som forstyrrer og forstærker signalet i dine følelser. Dette medfører, at du kommer til at reagere stærkere på de signaler, du får. Fordi signalerne er så stærke og altså stærkt farvede og forstærkede af fortidens ufordøjede følelser og oplevelser.

  90-10-reglen

  Indenfor Imagoterapi (en form for parterapi) siger man som en hovedregel, at du er ansvarlig for 90 % af din følelsesmæssige reaktion i relation til et andet menneske. 10 % er det, som den anden person rent faktisk gør. Altså den adfærd hos det andet menneske, der udløser dine følelser.
  Dette siger noget om, at de fleste af os har så meget “snavs på ruden”, at vi ikke kan se særligt klart. Og nogle af os har altså mere “snavsede briller”, end andre. Denne “snavs” har form af traumer og andre ubehagelige oplevelser, der er ubearbejdede.. Eller “snavsen” kan skyldes, at vi bare ikke er i vane med at lytte til, bearbejde og fordøje vores følelser.

  Så hvis “din rude er meget snavset”, så er det dit ansvar at rydde op i din bagage. Følelser skal processes. De skal fordøjes, ligesom mad skal fordøjes.. De skal op i lyset, kigges på, mærkes grundigt på – og derefter slippes igen. Når du tager dig af dine følelser. Og eventuelt får hjælp af en terapeut til at processe gamle ubearbejdede følelser. Så får du ryddet ud i noget af det gamle. Og så reagerer du mere “rent” i nutidige situationer. Så dine følelser, og de deraf afledte følelsesmæssige reaktioner, ikke bliver så farvede af fortiden.

  I næste blogindlæg i denne serie, vil jeg fortælle dig om, hvilke redskaber, du helt konkret kan bruge til at begynde at håndtere dine følelser på en sund og bæredygtig måde – og hvordan du kan rydde op i gamle ubearbejdede følelser.

  Så hvis du vil vide mere om FØLELSER og andre relevante emner – så følg mig på FB, følg med her på bloggen eller tilmeld dig mit nyhedsbrev her på hjemmesiden.

  Kan du genkende dig selv i nogen af ovenstående beskrivelser? Har du spørgsmål eller kommentarer vedrørende dette, så tøv ikke med at kontakte mig. Du kan ganske GRATIS skrive til min BREVKASSE. Du er også altid meget velkommen til at ringe eller maile til mig og få en gratis og uforpligtende afklarende telefonsession, hvis du overvejer, om jeg kan være den rette til at hjælpe dig/jer med håndtering af følelser eller andre ting. I så fald er du meget velkommen til at kontakte mig her!

  “Og den tid kom, da smerten ved at holde knoppen tæt lukket var mere pinefuld end smerten ved at blomstre”

  – Anaïs Nin

  Ubearbejdede følelser
  Ubearbejdede følelser